Antwoord op uw vragen over de nieuwe hypotheektarieven van hypotheekverstrekkers, bemiddelingsbureaus en tussenpersonen.

Vanaf 1 januari 2013 moeten banken, bemiddelaars en tussenpersonen de provisiekosten apart in rekening brengen en betaalt u dus eenmalig een hypotheektarief  in plaats van doorlopend.

Er zitten nogal veel verschillen in de hypotheektarieven die op dit moment bekend zijn. Wel moeten we opmerken dat we voor een situatie hebben gekozen, waarin u al beschikt over een huis. Voor starters gelden namelijk andere hypotheektarieven, omdat hun situatie een stuk makkelijker is om te adviseren.

Hieronder ziet u de verschillende hypotheektarieven op een rij:
Rabobank: €1750,-
ABN Amro: €2100,- of €850,-
ING Bank: €2100,-
SNS Bank: € 2150,-

Goedkoopste hypotheektarief

Bij Rabobank betaalt u dus het minst.  Bij ABN Amro kunt u kiezen of u advies wilt ontvangen. Indien u hypotheekadvies wenst, betaalt u €2100,-. Zonder hypotheekadvies is het hypotheektarief €850,-. Dit zijn dus puur de kosten voor het afhandelen van uw hypothecaire financiering.

Daarnaast moet opgemerkt worden dat banken natuurlijk altijd advies geven over producten die zij aanbieden. Het is dus de vraag of u bij hen daadwerkelijk het meest oprechte hypotheekadvies krijgt. Alleen de SNS Bank is een uitzondering. Zij bieden namelijk ook hypotheken aan van andere hypotheekverstrekkers.

Naast banken en hypotheekverstrekkers zijn er natuurlijk de adviesketens. Zij bemiddelen voor verschillende hypotheekverstrekkers. Ook die hebben wij voor u op een rijtje gezet.
De hypotheekshop rekent €129,50 per uur. Gemiddeld hebben zij 22 uur werk aan het geven van een sluitend en goed advies en het bemiddelen in totaal. Derhalve komt het tarief gemiddeld uit op €2849,-.

Daarnaast is er natuurlijk De Hypotheker. Zij rekenen een tarief van €2990,-.
Dan zijn er daarnaast nog heel veel verschillende tussenpersonen die variëren in prijs van €1000,- tot €4000,-.  Dat is zoals u kunt zien een groot verschil van €3000,-.

Het verschil zit hem vooral in wat een tussenpersoon of adviseur precies voor u doet. Zo sluit de ene adviseur alleen een hypotheek voor u af. De andere neemt uw situatie serieus en kijkt naar wat er gebeurd op het moment dat u arbeidsongeschikt wordt, met pensioen gaat of overlijd.

Het eerste oriënterende gesprek is vaak gratis. Daarom is dit voor u het belangrijkste gesprek. In dit gesprek moet u erachter komen wat de adviseur of tussenpersoon voor u gaat doen en hoeveel u er voor zult moeten betalen. U wilt natuurlijk het goedkoopste hypotheektarief.

Belangrijk advies!

Wij willen u in ieder geval één heel belangrijk advies meegeven. Dit is wellicht de beste tip die u krijgt: Kijk niet alleen naar het hypotheektarief of de advieskosten, kijk ook naar de rente. Op de rente kunt u immers duizenden euro’s besparen en wellicht dat duurdere hypotheektarief in zijn geheel goedmaken.

Verder hebben wij nog één zeer belangrijke mededeling voor u, vanaf 1 juli 2013 zal het dienstverleningsdocument verplicht worden gesteld. Dit zal zo’n twee a4’tje omvatten waarop vermeld staat waar voor, hoeveel en aan wie u precies betaalt voor advies.

Onderzoek alles dus goed van tevoren, het betreft immers een complex product dat zeer ingrijpend is op uw financiële situatie. Uiteraard let de AFM, helemaal in deze periode, nog zeer goed op de hypotheekverstrekkers en aanbieders. Zo voorkomen zij dat de consument de dupe wordt van slecht advies.

Heeft of krijgt u te maken met rariteiten, dan raden wij u aan dit direct bij de AFM te melden!

Wat levert het de consument precies op?

U krijgt inzicht in wat u uw adviseur precies moet betalen. Daardoor dient de adviseur u dus duidelijk uit te leggen wat voor advies hij u geeft voor welke prijs. Voor tussenpersonen wordt zo de motivatie weggenomen om u het advies te geven waar zij het meeste aan verdienen. Zij kregen voor 1 januari 2013 namelijk provisie voor elk product wat zij bij een betpaalde hypotheekverstrekker afsloten. Daardoor was het advies dus meestal niet in het voordeel van de consument.

Het advies wordt dus beter door de nieuwe hypotheektarieven. U kunt uw adviseur meer vertrouwen dan en bent daarnaast een vriend van uw eigen portemonnee door te kiezen voor een adviseur met een goede prijs/kwaliteit verhouding

Het voordeel op de langere termijn is dat de hypotheektarieven alsmaar goedkoper worden, doordat adviseurs geforceerd worden om goed advies te geven tegen een redelijke prijs en marktwerking uiteindelijk zal zorgen voor goedkope hypotheektarieven.

De hypotheektarieven zitten dus niet meer versleuteld in dure producten, maar u betaald direct aan uw adviseur. In de rente van de hypotheek of de premie van uw verzekering zitten dus geen verborgen kosten meer.

Waarom heeft de AFM deze maatregel ingesteld?

Als u een loodgieter, stratenmaker of stukadoor inhuurt weet u toch ook waar u voor betaalt? Inderdaad, dat is dus ook de gedachte aan de nieuwe hypotheektarieven. Zo weet u precies waar u voor betaalt.